October 22, 2020

Acda en de Munnik zijn theatermakers pur sang

Eerder deze week schreef ik over de nieuwe cd van Acda en De Munnik. Deze cd vormt de basis van de gelijknamige theatervoorstelling die afgelopen maandag in première ging in het De La Mar Theater in Amsterdam. De tornado warnings in Memphis brachten Acda en De Munnik op het idee voor de setting van hun nieuwe theatervoorstelling, die zich afspeelt in een decor van een stilstaande storm. Wat volgt is een minuut die anderhalf uur duurt.

Wachten op Godot
Het is geestig muziektheater tegen de achtergrond van het klassieke toneelstuk Wachten op Godot, maar dan in een Acda en De Munnik setting. En zoals we gewend zijn bij Acda en De Munnik: het is vooral geen musical. De liedjes hebben dus niet direct betrekking op de scènes die eraan vooraf gaan. Maar de voorstelling gaat over het leven en over de tijdgeest, net als de liedjes. In die zin is er dus zeker wel een verband.

Theatermakers pur sang
Het is zoals ik ze het liefst zie: de theatermakers Thomas en Paul stijgen met deze voorstelling boven de popmuzikanten Acda en De Munnik uit. Hun verhalen en overdenkingen raken me meer nog dan hun mooie liedjes. Dagenlang blijven bepaalde zinnen nog door mijn hoofd zweven en loop ik na te denken over wat ze nou precies bedoelen. Het is dan ook geen makkelijke voorstelling. Sterker nog, het is soms hard werken voor ons, het publiek. De diepere lagen in de voorstelling zijn af en toe lastig te duiden. Toch wordt uiteindelijk wel duidelijk waar het echt over gaat.

Metafoor
De storm in de voorstelling is een metafoor voor het leven. De minuut die vervolgens uitgebeeld wordt, staat voor bezinning. Voor stilstaan bij wat echt belangrijk is. Zoals elk mens af en toe stil staat bij de belangrijke zaken in het leven. Een gedicht van Paul de Munnik vormt wat mij betreft het hoogtepunt van de avond. Hierin verwoordt hij waar de voorstelling over gaat. ’t Heerst. Een zo makkelijk uitgesproken zin, op momenten dat mensen even niets anders weten te zeggen of liever niet een verklaring willen zoeken. Een scherpe verwijzing naar de tijdgeest waarin mensen je belazeren waar je bij staat, waarin communicatie vaak zo vluchtig is en waarin onverschilligheid troef is. Een tijd waarin wij vaker kiezen voor afschuiven in plaats van voor verantwoordelijkheid nemen. Ze laten zien hoe wij mensen met elkaar omgaan door kleine voorvallen uit het leven van alledag.

Gelaagde theatervoorstelling
De grapdichtheid in ’t Heerst is misschien iets minder hoog dan in hun vorige theatervoorstelling Spelen, maar er valt absoluut genoeg te lachen. Zelf vind ik het jammer dat er ook wat plattere grappen in zitten, maar getuige de lachsalvo’s die daarop volgen, is dat niet echt bezwaarlijk. Voor de bekende hits hoef je niet naar ’t Heerst te komen, die zitten er niet in. Maar als je houdt van een gelaagde theatervoorstelling met uitsluitend nieuw muzikaal werk is het volop genieten. Gitarist/bassist David Middelhoff is een zeer belangrijke spin in het web. Hoewel altijd op de achtergrond, is hij erg belangrijk voor het geluid van Acda en De Munnik. Op het podium is hij bijna onzichtbaar weggewerkt in het indrukwekkende decor van Daniel Ament, maar dankzij zijn muzikale bijdrage en achtergrondzang komen de liedjes nog beter tot uiting.

Perfect gevoel voor timing
Muzikaal doen Thomas Acda en Paul de Munnik niet voor elkaar onder.  Ook theatraal vullen ze elkaar mooi aan. Acda heeft de lach aan zijn kont en is een meester in het vertellen van verhalen. De Munnik antwoordt met mimiek en nuance en theatrale gebaren. Beiden hebben een perfect gevoel voor timing. Acda en De Munnik hebben met deze wederom door Ruut Weissman geregisseerde voorstelling een meesterwerk afgeleverd. Het is een voorstelling die je niet wilt missen. En gelukkig hoeft dat ook niet, dankzij de reprisetour die voor volgend seizoen op de agenda staat. Vanaf oktober 2012 tot juni 2013 nog te zien in heel veel theaters in het land, waaronder Carré!

Voor meer informatie zie www.acdaendemunnik.nl en www.facebook.com/acdaendemunnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *