October 30, 2020

Bart Chabot schrijft vol liefde over zijn vriend Herman Brood in Up On the Hilton Roof

Iedereen weet wie Herman Brood was, maar er zijn maar weinig mensen die hem echt hebben gekend. Een van die uitverkorenen is Bart Chabot. Hij maakte zijn vriend jarenlang van nabij mee – thuis, op straat, onderweg, in het theater – en schreef vier boeken over hem, die samen een meeslepend verslag vormen van de avonturen van Nederlands enige echte rock-’n-rollheld. De hoogtepunten uit die boeken zijn nu samengebracht in één kloeke bundel. In dit levendige monument voor een fenomeen komen alle gedaantes van Herman Brood aan bod: de muzikant, de kunstenaar, de dichter, de performer, maar ook de zoon, de echtgenoot, de vader en het ongrijpbare kind dat weigerde volwassen te worden. Up On The Hilton Roof is een ooggetuigenverslag, een biografie, een schelmenroman – maar vooral een ontroerend en hilarisch portret van een volstrekt unieke, creatieve en scherpzinnige geest die doorging tot hij niet meer door kon gaan en die tien jaar na zijn dood nog steeds onsterfelijk is.

Herman Brood
Herman Brood (1946-2001) was zanger, kunstschilder, pianist, acteur en dichter. Hij was de Nederlandse belichaming van het credo Sex, drugs & rock ‘n’ roll. Brood was zwaar verslaafd aan harddrugs en pleegde zelfmoord door van het dak van hotel Hilton te springen.

De auteur
Bart Chabot (1954) is schrijver en dichter en mag zich biograaf van Herman Brood noemen. Hij schreef al vier boeken over hem: Broodje gezond, Brood en spelen, Broodje halfom en Broodje springlevend. Deze boeken zijn nu gebundeld in Up On The Hilton Roof.

Een must voor de fans
Up On The Hilton Roof is uiteraard een absolute must voor de fans van Herman Brood. Maar ook als je geen echte fan bent, is het boek een aanrader. Bart Chabot schrijft namelijk net zoals hij praat: snel en passievol en vol liefde voor het enfant terrible van de Nederlandse Rockmuziek. Zoals verwacht verloopt het boek niet chronologisch. Chabot slaat rustig een half jaar over om even later de gaten weer op te vullen met flash-backs. Zonder een blad voor de mond te nemen beschrijft hij de hoogte-, maar vooral ook dieptepunten die hij samen met Herman doormaakte tijdens hun jarenlange vriendschap. Drugsgebruik, drankzucht, incontinentie, niets blijft onbesproken. Hoewel Chabot ook veel aandacht heeft voor de humor die Brood tot op het laatst had voor zijn eigen aftakeling, overheerst vooral de wanhoop en machteloosheid van zijn omgeving. En dan met name van zijn ex-vrouw Xandra die tot op het laatst haar vent blijft verzorgen en soms met de moed der wanhoop probeert hem er weer bovenop te helpen.

Chabot heeft zichzelf met Up On The Hilton Roof definitief op de kaart gezet als biograaf én vriend van Herman Brood. Wie het boek heeft gelezen zal Brood nooit meer slechts als ‘Rock & Roll Junkie’ zien, maar ook als liefhebbende vader en echtgenoot, vriend en vooral: mens.

De Bezige Bij/672 pag./ISBN 978 90 234 5902 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *