October 30, 2020

Boekentip: Jobshopper (1 meisje, 1 jaar, 30 jobs) – Laura van Bouchout

Daar sta je dan op je negenentwintigste…aan de rand van een serieuze carrièrecrisis. Laura besloot haar kwelling om te buigen naar een queeste en voor haar dertigste verjaardag dertig droomjobs uit te proberen. Ze nam een parttime baan aan en zette zich buiten haar uren vrijwillig in op negenentwintig andere werkvloeren. Jobshoppen, noemt ze het zelf.

In haar boek laat Laura meelezen over haar dieptepunten als bioboerin en hoogtepunten als koorddanseres. netjes door elkaar geschud tot een chronologisch geheel en slechts af en toe gekleurd door vermoeidheid. Een eerlijk verhaal over werklust en een jonge  generatie op zoek naar passie en zingeving. Onder de dertig droomjobs van Laura: muziekprogrammator, fotograaf, Europees parlementslid, bezieler van een kringloopstudio, uitbater van een kattenhotel, koorddanseres, hondenwasser in Copacabana, meubelmaker, bioboerin, gamedesigner, huismoeder.

Over de auteur
Over Laura van Bouchout is niet heel veel bekend, behalve dat ze is geboren in Leuven, tegenwoordig in Brussel woont en vroeger ‘de mevrouw van de eendjeskraam op de kermis’ wilde worden. Jobshopper is Laura’s eerste boek.

Recensie
Op haar achtentwintigste liep Laura van Bouchout vast in haar carriere. Muurvast. Na acht jaar dwalen in de culturele sector besloot ze het roer drastisch om te gooien. Ze besloot voor haar dertigste verjaardag dertig banen uit te testen en hoopte zo haar droomjob te vinden. Ze ging parttime werken en de overige negentwintig jobs vervulde ze op vrijwillige basis. Haar ervaringen hield ze bij op een blog dat al snel razendpopulair werd onder haar leeftijdsgenoten. Een boek kon niet uitblijven en zo ontstond Jobshopper.

Wie heeft er niet rond haar (of zijn) dertigste levensjaar gedacht: is dit alles? Is dit de baan waar ik nog 35 jaar dagelijks mijn dagelijks brood mee moet verdienen? Als ik nog een carrière-switch wil maken, moet ik het nu doen. De één droomt en blijft toch in de huidige baan hangen, de ander neemt de stap en gooit het roer om. Dat is makkelijker als je precies weet wat je wilt, maar wat doe je als je geen flauw idee hebt wat je wilt gaan doen? Dan ga je gewoon zoveel mogelijk banen in zo weinig mogelijk tijd uitproberen! Als ervaren jobhopper (al bleef ik wel altijd in dezelfde sector werken), vond ik Jobshopper een feest van herkenning. Waarom ben ik zelf tien jaar geleden niet op dit idee gekomen, dan had ik dit leuke boek kunnen schrijven! Laura laat ons meelezen over haar dieptepunten als bioboerin en hoogtepunten als koorddanseres. netjes door elkaar geschud tot een chronologisch geheel en slechts af en toe gekleurd door vermoeidheid. Een eerlijk verhaal over werklust en een jonge  generatie op zoek naar passie en zingeving. Ironisch is dat Laura’s droomjob uiteindelijk niet één van de dertig banen uit het boek is geworden. Toch heeft het schrijven van Jobshopper haar ogen geopend: ze wil journaliste worden. Ik zeg: doen! Als je binnen een jaar zoveel research kan doen en dat dan ook nog in een lekker leesbaar en orgineel geïllustreerd boek kan gieten, is het overduidelijk dat hier je talent ligt. En dan af en toe een leuk boek schrijven, dat dan weer wel!

Jobshopper/Laura van Bouchout/Standaard Uitgeverij/288 pag./ISBN 9789002252280/€24,95

Direct bestellen? Klik hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *