October 30, 2020

Boekrecensie: Allemaal rokjes van Mme Zsazsa

Het heeft me altijd heerlijk geleken om zelf kleding te kunnen maken. In mijn fantasieën maakte ik de mooiste creaties en nam trots de complimenten in ontvangst. De realiteit is helaas anders: ik kan nog geen knoop aanzetten. Wanneer mijn man een knoopje mist aan een overhemd, stopt hij het kledingstuk zwijgend in een plastic tasje dat hij demonstratief aan de kapstok hangt..klaar om mee te nemen bij het eerstkomend bezoek aan mijn moeder. Die vervolgens binnen enkele seconden de herstelwerkzaamheden verricht, de naaidoos dichtklapt en meewarig haar hoofd schudt. Nee, naaien behoort niet tot mijn vaardigheden. De hilariteit onder mijn huisgenoten was dan ook groot toen het recensie-exemplaar van Allemaal rokjes op de deurmat viel en ik enthousiast wilde plannen begon te maken, waarin de naaimachine en leuke stofjes de hoofdrol moesten spelen. Dijenkletsend en foto’s makend zwermden de heren om de eettafel, waar ik met een rood hoofd knipte en spelden in mijn vingers stak.

Mme Zsazsa is al jaren een waar blogicoon. Op haar blog Mme Zsazsa vertelt schrijft ze over haar leven op de boerderij in de Kempen, compleet met Mr Zsazsa, drie kinderen, twee honden, een paard en een moestuin. Tijdens een jobkeuze-identiteitscrisis leerde ze patronen tekenen. Een goede keuze, zo blijkt, want ze heeft er een talent voor. Dit bewijst ze nu met het boek Allemaal rokjes.

Wie het blog van Mme Zsazsa kent, herkent gelijk de aparte stijl van schrijven. In het, voor ons Nederlanders, zo charmante Vlaams word je vanaf de eerste stap door het proces geloodst, in zelfs voor leken begrijpelijke termen. In het eerste hoofdstuk word het al duidelijk gemaakt: om een rokje te maken hoef je echt (bijna) niks te kunnen. Allemaal rokjes is een meer dan complete handleiding, waardoor een zelfgemaakt exemplaar voor echt iedereen binnen handbereik komt. Maar ook als je niet van plan bent ooit zelf een rokje te maken is Allemaal rokjes een echte ‘wanna have’. Mede dankzij vormgeefster en fotografe Elza D. is het boek een lust voor het oog. Het staat vol met prachtige foto’s en is alleen daarvoor al het aanschaffen waard! En als ik er ooit achter kom hoe de naaimachine werkt, zal er een geslaagd rokje uit mijn verwoede naaipogingen ontstaan. Want aan de uitleg van Mme Zsazsa zal het niet liggen!

Mme Zsazsa en Elza D./Standaard Uitgeverij/128 pag./ISBN 9789002251924/€ 19.95