October 30, 2020

Dat wordt oorlog – Droog Brood: genieten van leedvermaak

Droog Brood bestaat uit Bas Hoeflaak en Peter van de Witte die elkaar leerden kennen op de Academie voor Kleinkunst te Amsterdam. Na samen op school verschillende voorstellingen te hebben gemaakt besloten ze na de opleiding samen als Droog Brood verder te gaan. Ze wonnen in 2000 het Amsterdams Kleinkunst Festival en maakten vervolgens vijf theatervoorstellingen: Teer (2001), Scènes voor de Mensen (2003), Omwille van de Smeer (2005), De Kip met de Gouden Enkels (2007) en Een Frisse Wind (2009). Met Omwille van de Smeer werd Droog Brood genomineerd voor de Neerlands Hoop 2006 en met De Kip met de Gouden Enkels voor de Poelifinario 2008.

Naast hun theatervoorstellingen genieten de heren van Droog Brood grote bekendheid onder het jeugdige gedeelte van de samenleving vanwege hun terugkerende rollen als Piet en Klaas, beter bekend als P.O.D. in het Sinterklaasjournaal.

Op het ogenblik staat Droog Brood in de theaters met hun zesde theatervoorstelling Dat wordt Oorlog.

Recensie
Zeg Droog Brood en ik zeg: “Soekeloekie!”. Deze sketch is bij mij jaren na dato nog goed voor een  hysterische aanval van de slappe lach. De lat lag dus hoog toen ik naar de voorstelling Dat wordt Oorlog ging.

Het begint al goed. Peter verwelkomt zijn publiek met een luidkeels “It’s gonna be war!”, ondersteund door harde housemuziek. En inderdaad, Dat wordt Oorlog staat bol van de psychologische oorlogsvoering. In tal van sketches komen alle valkuilen in alle voorkomende relaties aan bod. Vrienden waarvan de één zich beter voelt dan de ander, de psychiater die niet tot zijn patiënt lijkt door te dringen, de oude van dagen die een beschaafd gesprek voeren, maar waarin de onderliggende irritaties tussen de veelgebruikte spreekwoorden doorsijpelen….het is iedere keer weer raak en reuze herkenbaar! Maar zoals verwacht valt er vooral veel te lachen. Van de Witte en Hoeflaak zijn de meesters van de kleine mimiek. Meer dan wat ‘stemmetjes’ en lichaamstaal heeft het duo niet nodig.

Zoals het hoort bij een goede cabaretvoorstelling weet Droog Brood met humor pijnlijke situaties in kaart te brengen. Soms is een sketch wat langdradig en soms zou je juist wat meer uitdieping verwachten en het ‘Soekeloekie-effect’ blijft bij mij helaas uit. Maar zoals ik al aangaf is dat bijna onbegonnen werk. Al met al staat Dat wordt Oorlog garant voor een avond genieten van andermans tekortkomingen. Het beste vermaak is tenslotte nog altijd leedvermaak.