October 23, 2020

De Verleiders – de casanova’s van de vastgoedfraude

Dit is geen gewoon toneelstuk, dit is een belevenis, een verleidelijke komedie gebracht door de crème de la crème van acterend Nederland. En met niemand minder dan Pierre Bokma in de hoofdrol!  Vijf charmante acteurs spelen de sterren van de hemel als de mannen om wie het draaide in het proces van de grootste fraudezaak die Nederland ooit heeft gekend. Duivels-charmante zakenmannen uit de vastgoedwereld die dikke deals sluiten, in de boeien worden geslagen, in een hel van rechtbankprocedures terechtkomen en worden veroordeeld.

Als u houdt van films als Ocean’s 11 of The Usual Suspects, dan bent u bij DE VERLEIDERS: de casanova’s van de vastgoedfraude aan het goede adres. Met de bestseller De vastgoedfraude als solide basis, dagen de acteurs u uit om eens te kijken naar uw eigen financiële huishouding. Want sjoemelen we niet allemaal wel eens wat, met bonnetjes of verzekeringen?

DE VERLEIDERS: de casanova’s van de vastgoedfraude onderzoekt ons aller hebzucht. Durft u de confrontatie aan te gaan?

Met: Victor Löw, Pierre Bokma, George van Houts, Leopold Witte en Tom de Ket. Naar het boek van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel: De vastgoedfraude, Miljoenenzwendel aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Recensie
Wat kan ik zeggen? De Verleiders is een toneelstuk van hoog niveau, met topacteurs en een geweldige regie van Aat Ceelen. Hoofdrolspeler George van Houts is tevens degene die het boek tot het toneelstuk verwerkte en hij koos ervoor de toeschouwer een spiegel voor te houden en de gewetensrol toe te dichten: wat zou u doen?

Het stuk ansich wordt theatraal en over de top gespeeld, maar dat werkt. De hoofdrolspelers refereren zelfs aan hun eigen schnabbels in reclames en versterken hiermee het excuus dat de verleiding soms groter is dan het normbesef.

Hoe goed geregisseerd en hoe mooi de dialogen ook zijn, de grootste lof gaat naar de hoofdrolspelers. Mannetjes zijn het, snelle jongens, je kunt de testosteron bijna ruiken. Victor Löw springt eruit als arrogante CEO die we allemaal herkennen uit het bedrijfsleven, maar de topper is, zoals verwacht, Pierre Bokma. De rol van klootzak, met de zonnebril op de neus en te pas en te onpas ‘Fuck You’ roepend, is hem op het lijf geschreven. Bokma is zonder twijfel één van Nederlands beste acteurs en hij tilt De Verleiders nog net even boven het toch al hoge niveau uit. De acteurs noemen de voorstelling zelf ‘een belevenis’ en dat is niets teveel gezegd.

Klik hier voor de speellijst.

(Met dank aan Bos Theaterproducties)