October 30, 2020

Een roman met recepten over het leven van Frida Kahlo: Sangrita en Tequila

Sangrita en Tequila
Sangrita en Tequila vertelt het levensverhaal van Frida Kahlo. Wanneer zij een na een ernstig tramongeluk een bijna-doodervaring heeft, maakt zij een afspraak met De Dood Petemoei. Als ze blijft leven, zal  Frida elk jaar met Allerzielen een feestmaal bereiden ter herinnering aan de gemaakte overeenkomst. De Dood Petemoei accepteert Frida’s voorstel, maar maakt haar wel duidelijk dat ze zo’n zwaar leven vol pijn zal lijden, dat ze dood beter af zou zijn geweest. Vanaf dat moment noteert Frida elk jaar een nieuw recept in een aantekenboekje. Frida leeft omstuimig en trouwt uiteindelijk met de Mexicaanse schilder Diego Rivera.Gedurende haar leven kruizen de Dood Petemoei en diens boodschapper regelmatig Frida’s pad. Ze is zich hierdoor continue bewust van het dreigement van De Dood Petemoei, zodat ze niets anders doet dan wachten tot deze haar definitief laat halen. Wanneer het uiteindelijk zover is, serveert Frida de boodschapper tequila met sangrita.

Frida Kahlo
De Mexicaanse surrealistische schilderes Frida Kahlo leefde van 1907 tot 1954. Haar leven werd gekenmerkt door passie, maar ook door veel pijn. Als gevolg van kinderverlamming en een ernstig tramomgeluk was ze verminkt en vaak aan bed gekluisterd. Na haar dood vond men een briefje met de tekst ‘Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren’. Vermoedelijk heeft zij zelfmoord gepleegd.

De auteur
F.G. Hagenbeck (1965) werd geboren in Mexico-Stad en schreef diverse romans en filmscripts. De thriller Trago Amargo werd in 2006 bekroond met de Premio Nacional Uno Vuelta de Tuerca. Sangrita en Tequila werd in 2009 genomineerd voor de Premio Iberoamericano Planeta-Casa de America.

Het boek
Over Frida Kahlo is al veel geschreven, maar F.G. Hagenbeck pakt het anders aan. Hij schreef een roman over het leven van de excentrieke kunstenares, maar door aan elk hoofdstuk orginele Mexicaanse recepten toe te voegen geeft hij het boek een orginele wending. Hagenbeck ontleende zijn inspiratie aan het notitieboekje van Frida dat, samen met haar overige bezittingen, ter ere van haar 100e geboortedag zou worden tentoongesteld in Mexico-Stad. Het notitieboekje, het ‘Heilig Kruidreceptenboek’ bevatte een verzameling feestelijke recepten om ter ere van Allerzielen te bereiden. Op de vooravond van de tentoonstelling verdween dit receptenboekje echter spoorloos en is tot op heden niet teruggevonden. De recepten die in het boek worden gebruikt zijn dan ook niet Frida’s eigen recepten, maar Hagenbeck’s eigen interpretaties van oude Mexicaanse recepten, die hij samen met zijn vrouw en hun beider grootmoeders opspoorde en uitwerkte.Hagenbeck voegt, naast de recepten, nog een opmerkelijk gegeven aan het verhaal toe: hij maakt van God een vrouwelijk persoon, De Petemoei. Hij ontleende dit gegeven aan een sprookje van de gebroeders Grimm: De Dood Petemoei. Dit geeft het boek een sprookjesachtig tintje en mij deed het erg denken aan de stijl van Isabel Allende.Sangrita en Tequila wordt in eerdere recensies een ‘eetleeskookboek’ genoemd en dat is het ook. Toch zetten de recepten eerder een sfeer neer, dan dat je je geroepen voelt ze uit te proberen. Daarvoor zijn de ingrediënten als een hele varkenskop en tandenstokerskruid te on-Nederlands. Maar het boek bevat ook simpele recepten, zoals koffie met kaneel en spiegeleieren.Sangrita en Tequila geeft een orginele kijk op het leven van Frida Kahlo. Door de culinaire toevoegingen, de sprookjesachtige sfeer en de Mexicaanse cultuur is het een boek geworden dat een breed publiek zal aanspreken.

Uitgeverij Orlando/303 pag./ISBN 9789022959855

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *