October 30, 2020

Filmtip: Peter Mullan in ‘Tyrannosaur’

Het verhaal over Joseph, een man geplaagd door geweld en woede die hem tot zelfdestructie leiden. Terwijl zijn leven in een neerwaartse spiraal beweegt lijkt er hoop op te leven in de vorm van Hannah, een christelijke hulpverleenster. Er ontstaat een relatie tussen hen, maar Hannah blijkt ook een groot geheim met haar mee te tornen, dat verwoestende gevolgen voor hen beiden kan hebben.

Het keiharde, tragische Tyrannosaur is het speelfilmdebuut van de Britse acteur Paddy Considine (My Summer of Love, The Bourne Ultimatum). Eerder maakte hij over de karakters Joseph en Hannah – met dezelfde acteurs – al de korte film Dog Altogether, waarmee hij in 2007 zowel een BAFTA als de Zilveren Leeuw in Venetië won.

Tyrannosaur gaat door waar Dog Altogetherophield. Langzaam wordt duidelijk dat de film vooral om Hannah draait, die misschien nog wel dieper in de problemen zit dan Joseph. In de beste traditie van het Britse kitchen sink-realisme schildert Considine een inktzwart verhaal, waarin ternauwernood ruimte lijkt voor verlossing.

Recensie
Een film met Peter Mullan heeft bij mij al een streepje voor. In zijn enorme staat van dienst springen vooral zijn rollen als Swanney in Trainspotting (1996) en Lenny Douglas in de tv-serie The Fixer eruit. Peter Mullan is geknipt als gewelddadige crimineel in zogenoemde ‘kitchen sink movies’ en ook in Tyrannosaur is hij fenomenaal als de geweldadige Joseph die, na de dood van zijn vrouw, een ontembare woede en agressie in zich heeft. Na een uit de hand gelopen café-ruzie belandt hij bij een soort kringloopwinkeltje, waar de zwaar gelovige Hannah (Olivia Colman) hem opvangt.  En dan blijkt Joseph een zwakke plek te hebben. Hannah op haar beurt, wordt thuis vernederd en mishandeld door haar, op het oog keurig nette maar zwaar psychopatische en sadistische, echtgenoot (Eddie Marsan). Tyrannosaur is geen makkelijke film en is ruim anderhalf uur lang een opeenstapeling van ellende, waarin niets is wat het lijkt. Vanaf de eerste seconde word je in het depressieve verhaal gezogen en dat gevoel laat je ook na de aftiteling niet los. Fenomenale prestaties van alle acteurs en prachtige muziek!

Tyrannosaur won op het Sundance Film Festival 2012 drie awards, die van beste regisseur, beste actrice en beste acteur.