October 30, 2020

Hotspot: good Vibes bij The Irrational Library

LET OP: THE IRRATIONAL LIBRARY IS INMIDDELS DEFINITIEF GESLOTEN

Ik was er nog nooit eerder geweest en dat is een schande. Want The Irrational Library is één van de leukste winkels van Haarlem. Vandaag werd ik meegesleurd door vriendin Denise, die haar verblijf in Nederland niet voorbij wilde laten gaan zonder een bezoekje aan Joshua’s shop.

Uitnodigende uitstraling
Eigenaar Joshua Baumgarten heet ons in een allercharmanst mengelmoesje van Nederlands en Engels enthousiast welkom: “Hello dames!” en biedt ons een wijntje aan. Ik voel me gelijk thuis. De winkel heeft dan ook een uitnodigende uitstraling. Bij het raam staan een tafel met stoelen en iets verder in de winkel bevindt zich een echte vintage-hoek, compleet met Chesterfield bank en boekenkast. Hier kun je lekker neerploffen met een boek of om een lp te luisteren, voor je deze (eventueel) koopt. Indien gewenst onder het genot van een consumptie, waarvoor een vrijwillige bijdrage in een pot bij de kassa gedeponeerd mag worden.

Gezelligheid boven alles
“Ik wil graag dat mensen zich prettig voelen in mijn winkel”, vertelt Joshua, “Het is leuk als men iets koopt, maar mensen komen hier ook gewoon voor de gezelligheid”. De sfeer in de winkel is dan ook ronduit relaxt. Maar niets kopen blijkt onmogelijk. De shop hangt vol fantastische vintage- en retrokleding en de prijzen zijn meer dan schappelijk. Laat het dan maar eens liggen! Denise scoort een paar Doc Martens voor 20 euro en zelf val ik voor een militair jasje met emblemen voor de middelste zoon.

Naast kleding verkoopt The Irrational Library ook kunst, handgemaakte artikelen, boeken, platen en ansichtkaarten die Joshua zelf ontwerpt: ‘The Forever Irrational  Greeting Cards‘. Op het oog onschuldige kaarten met een vintage tintje. Wie beter kijkt ontwaart teksten als: ‘Say cheese motherfucka and smile as I steal your soul forever‘ en ‘Our oral fixation will keep us in love foreverIk zie er zo al een paar die ik wel wil versturen. Nog even moed verzamelen. Deze kaarten kun je overigens ook gewoon kopen als je niet in de omgeving van Haarlem woont door een mailtje naar de shop te sturen.

The Irrational Library is zonder twijfel één van de leukste en in ieder geval de meest unieke shop van Haarlem. Met een beetje tegenzin nemen we afscheid van Joshua en dochter Pippi (de hoofdrolspeelster in de ‘Weirdo Rama at Home’-filmpjes die Joshua iedere zondagochtend post op Facebook), die ons met haar inmiddels legendarische ‘Byyyyeeee!’ uitzwaait bij de deur. Tot ziens, Joshua en Pippi…tot gauw!

The irrational Library
 Joshua Baumgarten komt oorspronkelijk uit New York. In de lente van 2000 besloot hij zich in Haarlem te vestigen. Daar begon hij in eerste instantie in de toenmalige Fietsznfabriek met het organiseren van avonden waar hij alternatieve muziek, kunst en cultuur probeert samen te brengen. Hetzelfde concept heeft Joshua nu met zijn vrouw Mara verder uitgebreid naar een winkel. Inmiddels zijn de Irrational Library avonden uitgegroeid tot de brandstof van de alternatieve culturele muziek-scene in Haarlem. Ze staan bekend als gastvrij, verrassend en vernieuwend. De thuishaven voor deze muzikale avonden is het Patronaat cafe, waar Joshua als host maandelijks te vinden is. 

The Irrational Library
Doelstraat 31-zwart
2011 XB  Haarlem

Voor actuele openingstijden: check de Facebookpagina.