October 30, 2020

Recensie: Het geheugen van water, een bitterzoete komedie over drie zussen

Terwijl de meeste theaters midden in de zomersluiting zitten en zich voorbereiden op het komende seizoen, pakt het DeLaMar het heel anders aan. De komende drie jaar presenteren Tjitske Reidinga en regisseur Antoine Uitdehaag met een steeds wisselende groep ‘creatives’ een zomervoorstelling. De eerste keuze viel op de bitterzoete komedie Het geheugen van water van de Engelse schrijfster Shelagh Stephenson.

Tjitske Reidinga, Anneke Blok en Pauline Greidanus spelen drie zussen die aan de vooravond van de begrafenis van hun moeder bijeenkomen. Voor het eerst sinds lange tijd zijn ze weer samen en terug in het ouderlijk huis. Dit leidt tot scherpe en komische confrontaties en dialogen, waarin verborgen geheimen aan de oppervlakte komen. Alle zussen herinneren zich dezelfde gebeurtenissen uit hun jeugd op een andere manier. Wat is de waarheid en hoe betrouwbaar is ons geheugen? Wat weten we eigenlijk van onze familie? En van onszelf?

Het stuk speelt zich af in de slaapkamer van de overleden moeder (Rick Nicolet). Rond haar bed strijden de dochters om de familieherinneringen en verdedigen daarbij alle drie hun eigen waarheid. Met name de preutse opvoeding en de fysieke afwezigheid van de vader heeft een stempel op de meisjes gedrukt, die daardoor uiteraard zijn gevallen voor de ‘foute mannen’ (gespeeld door Vincent Croiset en Michel Nooten).

Het geheugen van water is een 2,5 uur durende rollercoaster van emoties die bij iedere dochter herkenning en plaatsvervangende schaamte op zal roepen. De combinatie van drama en humor zorgt ervoor dat het stuk nergens te zwaar wordt. Sterker nog, het had van mij wel wat pittiger en sneller gemogen. De acteerprestaties van alle spelers zijn uitmuntend te nemen en met name Tjitske Reidinga en Anneke Blok springen eruit. Persoonlijk vind ik Anneke Blok één van de beste actrices van Nederland en oh..die stem! Al zou ze 2,5 uur het telefoonboek hebben voorgelezen, dan nog hing ik aan haar lippen.

Het geheugen van water is een heerlijk, toegankelijk stuk, bestemd voor een brede doelgroep. De reguliere voorstellingen waren in een mum van tijd uitverkocht. Geen nood, want wegens dit enorme succes heeft het DeLaMar Theater extra voorstellingen gepland van 11 tot en met 20 september. Klik hier voor de speellijst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *