October 22, 2020

Horecadier Berry Kok: Ik wil een leuk oud wijf worden!

Al bijna zeven jaar is ze, samen met haar man Rian, de drijvende kracht achter Live Music Café The Shack. Met haar lange dreadlocks en vele tatoeages een opvallende verschijning. Wie gaat er schuil achter Berry Kok (55)?

Horecadier
“We zijn The Shack in 2011 begonnen. Ik heb eigenlijk altijd wel in de horeca gewerkt.  Ik heb ook een tijdje ‘in de bloemen gezeten’, maar de horeca..dat zit me in het bloed. Van 1987 tot 1999 waren we eigenaar van Blues-Rock Café Simple in De Kwakel waar de één na de andere band de boel op zijn kop zette. Echt een onvergetelijke tijd, maar op een gegeven moment waren we toe aan iets nieuws.”

“In 2000 zijn we Crossroads Motortours gestart en hebben we negen jaar lang rondreizen georganiseerd in de Verenigde Staten. Helaas werd Rian in 2007 ernstig ziek en hebben we het bedrijf overgedragen aan een vriend. Het bestaat nog steeds.”

We hebben de taken goed verdeeld

Ziek
“Dat Rian ziek werd heeft ervoor gezorgd dat ik anders tegen het leven ben gaan aankijken. Dan worden opeens hele andere dingen belangrijk. Kijk, je kunt dag en nacht werken, maar dan heb je maar weinig tijd voor elkaar. Omdat we niet wisten hoe lang we nog van elkaar konden genieten ben ik gestopt met mijn ‘gewone’ baan en sindsdien concentreren we ons op The Shack én elkaar. The Shack is weliswaar alleen open als er daadwerkelijk optredens plaatsvinden, maar er komt achter de schermen natuurlijk nog genoeg bij kijken. De inkoop, het programmeren van de bands, het maken van flyers en ga zo maar door. Daar gaat de nodige tijd inzitten. Gelukkig hebben we de taken goed verdeeld.”

Vrije tijd
“In mijn vrije tijd wandel ik graag met de honden. Ik houd van uit eten gaan en van reizen. De afgelopen jaren hebben we prachtige reizen gemaakt naar o.a. Cuba, Australië en Suriname. We rijden graag motor en uiteraard speelt muziek ook in ons privéleven een grote rol. Bij The Shack ben ik natuurlijk toch aan het werk. Ik vind het heerlijk om naar concerten te gaan. Zelf maak ik geen muziek. Ik heb wel van mijn achtste tot mijn achttiende accordeon gespeeld, ik heb zelfs een klassieke opleiding gevolgd hahaha.  En eens per jaar hebben we bij The Shack een open podium, waar men onder begeleiding van een vaste band zijn of haar ding mag doen. Dan klim ik ook wel het podium op.”

Rian en ik hebben aan een half woord genoeg

Liefde
Rian en ik zijn al 34 jaar getrouwd en nog een paar jaar langer samen. We weten precies wat we aan elkaar hebben. Natuurlijk zie ik weleens een aantrekkelijke man. Dat zeg ik dan ook: kijk, dat vind ik nou een leuke man! Het zou niet gezond zijn als dat niet zo was. Maar ik vind het heerlijk dat we zo op elkaar zijn ingespeeld. We hebben aan een half woord genoeg en zelfs dat is niet altijd nodig. We hebben geen kinderen. Dat is geen bewuste keuze geweest of misschien juist wel. We hadden afgesproken dat we eraan zouden beginnen als we er allebei op hetzelfde moment aan toe waren. Dat moment is nooit gekomen (lacht) en op een gegeven moment is het dan te laat en hoef je de keuze niet meer te maken. Dan heeft het zo moeten zijn. Maar we hebben nichtjes en daar doen we leuke dingen mee. Met zijn allen slapen op de veranda bijvoorbeeld en dan midden in de nacht pannenkoeken bakken!”

“Ik denk wel dat ik een sociaal mens ben. Ik sta graag voor anderen klaar en zeg niet snel nee. Dat heeft me een paar jaar geleden op het randje van een burn-out gebracht. Sindsdien heb ik geleerd wat meer mijn grenzen aan te geven. Je kunt tenslotte niet iedereen tevreden stellen.”

Ik wil een leuk oud wijf worden!

Ouder worden
Ik heb absoluut geen moeite met ouder worden. Als ik mijn moeder van in de tachtig zie, denk ik: zo wil ik ook worden…een leuk oud wijf! Ik ben ook niet van het op- en wegspuiten. Ik vind het er vaak niet mooier op worden. Ik ben nu in de vijftig en dan merk je dat niet alles meer even strak is en dat je wat meer tijd nodig hebt om te herstellen. Maar door de ziekte van Rian hebben we ons leven toch al wat meer in balans moeten brengen, al zijn we ook niet vies van een avondje lekker doorhalen. Over het algemeen leef ik vrij gezond. Ik hou wel van een drankje, maar ik eet over het algemeen gezond en drugs heb ik nooit gebruikt.”

Vooroordelen
Ik heb, ondanks mijn aparte uiterlijk, weinig last van vooroordelen. Ik ben daar ook niet mee bezig. Ik veroordeel zelf ook niemand op zijn of haar uiterlijk. Er heeft weleens iemand gezegd dat ik misschien te oud zou zijn om motor te rijden en toen was ik 38 hahaha! Ik pas mijn uiterlijk ook niet aan nu ik ouder word. Ik ben gewoon wie ik ben. Iedereen moet kunnen dragen en eruit kunnen zien hoe ze zelf willen, ongeacht de leeftijd. Ik zal niet zo snel in een minirokje lopen, maar dat is omdat ik me er niet prettig in voel, niet omdat ik mezelf er te oud voor vind.”