October 30, 2020

Hotspot: Het Ketelhuis in Amsterdam

Had ik al gezegd dat ik een hekel heb aan bioscopen? Flikvlooiende stelletjes die smakkend zoenen voor je neus, gefluister, gegiechel, lange mannen die precies voor je gaan zitten en de allergrootste irritatie: het geduw tegen je stoel. Bovendien vind ik een avondje bioscoop gewoon duur. Gemiddeld 20 euro aan kaartjes (of je moet alleen gaan, maar dat lijkt me nog erger), dure consumpties en in ons geval ook vaak nog een aanzienlijk bedrag aan parkeerkosten. Kortom, een avondje naar de film kost je al gauw een tientje of vier. Zet daar tegenover: lekker languit in joggingbroek op je eigen bank met een filmpje on demand á vijf euro. De pauzeknop in kunnen drukken als je moet plassen of je glas wilt bijvullen.

Maar goed, soms wil je er gewoon even uit of je wilt niet wachten tot de film uit de bioscoop is verdwenen en on demand te zien is. Dan zet je je of over je antipathie heen of je gaat naar Het Ketelhuis op het cultuurpark Westerparkfabriek in Amsterdam.

Het ketelhuis wordt niet voor niets ‘Het huis van de Nederlandse film’ genoemd. Zeven dagen per week kun je hier terecht voor een verrassend filmprogramma. Tijdens de ‘among friends avonden’ kun je zelfs films zien die nog niet uitgebracht zijn. Extra leuk: Het Ketelhuis organiseert regelmatig Q&A’s, waarbij je de acteurs en/of regisseurs kunt bestoken met prangende vragen. De afgelopen maand waren o.a. de acteurs van Wolf aanwezig en gingen de mannen van Doe Maar toch nog naar hun eigen documentaire.

In Het Ketelhuis kun je ook terecht voor spannende filmpolitieke debatten, bijeenkomsten van VERS, Psychoanalyse & Film. Dat klinkt allemaal erg cultureel verantwoord, maar Het Ketelhuis is vooral een fijne plek. Het personeel is enthousiast en vriendelijk, het publiek herkenbaar. Hier vind je geen hangjongeren die vooral naar de film gaan om te klieren. Bovendien kun je bij Het ketelhuis heerlijk eten (én drinken) en de prijzen zijn schappelijk. Een hoofdgerecht kost je ongeveer een tientje (heel fijn: ook een vegetarische schotel).

Valt er dan helemaal niets te zeiken? Natuurlijk wel! Ook hier heb je te maken met smoezende medebezoekers en de dames achter ons gingen zo hysterisch tekeer tijdens de vechtscènes in de film Wolf dat de man voor me zich omdraaide en vroeg: “zeg, krijg jij soms een drieling dat je zo krijst?”. Maar omdat de zaal relatief klein is (50 stoelen) is de sfeer toch veel rustiger en gemoedelijker dan in de grote megabioscopen.

Kortom: thuis een film kijken is misschien de fijnste optie, maar als je dan toch naar de bioscoop wilt is Het Ketelhuis een prima plek!

Het Ketelhuis is gevestigd op het cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Kijk op de site voor meer informatie en het filmaanbod.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *