October 22, 2020

Picnic van Vis à Vis is een geweldige belevenis!

In theaterland is het lastig de zondagmiddag-voorstelling vol te krijgen. Vis à Vis heeft er geen enkel probleem mee. Ondanks het slechte weer komen tientallen mensen het terrein bij Almeerderstrand oplopen. Gebroederlijk staan we onder paraplu’s te wachten op wat komen gaat. Vlak voor aanvang krijgen we een korte uitleg van artistiek leider en regisseur Arjen Anker, die ons in de stromende regen uitlegt dat de helft van het publiek de backstage-kant op mag en de andere helft mag frontstage plaatsnemen. Na de pauze zal er gewisseld worden. Na enig twijfelen kiezen wij voor het backstage-gedeelte.

Slapstick van de bovenste plank
Omdat we door een misverstandje maar liefst vier i.p.v. twee vrijkaarten hebben gekregen, heb ik twee van mijn kinderen meegenomen. Met behoorlijke tegenzin nemen ze plaats op de tribune. Ze mopperen en klagen over de regen die inderdaad met bakken tegelijk naar beneden komt. Binnen 5 minuten kijken ze ademloos naar de voorstelling en nog 10 minuten later zakken ze gierend van het lachen onderuit. Net als wij, want het ‘gestuntel’ achter de schermen is hilarisch. Toneelmeester Cor probeert met strakke hand zijn medewerkers in het gareel te houden, maar faalt gigantisch. De acteurs komen te laat, snuiven cocaïne, flirten en halen de meest rare en halsbrekende capriolen uit. Dit is slapstick van de bovenste plank! Erg leuk is de interactie tussen acteurs en publiek. Beide zoons worden regelmatig rechtstreeks benaderd en genieten zich suf: “Zag je dat? Die met die krullen keek heel boos naar me!”. Op een gegeven moment rennen twee acteurs het publiek in omdat ze een mobiele telefoon horen afgaan. Uit een tas van één de dames in het publiek wordt vervolgens een mobieltje gevist die ogenschijnlijk wordt stukgeslagen. “Zo doen we dat!”, moppert toneelmeester Cor en zijn medewerker laat nog even op ‘dreigende’ wijze weten dat hij ons in de gaten houdt.

Onverdeeld enthousiasme
In de pauze worden we getrakteerd op een drankje en peil ik de mening van een aantal toeschouwers. Die zijn onverdeeld enthousiast. We kunnen niet wachten tot we het frontstage-gedeelte kunnen zien, maar…dat kan toch nooit leuker zijn dan de eerste helft? Vol verwachting nemen we plaats op de tribune en kijken naar een typisch camping-tafereeltje: een tent en een picknicktafel met ontbijtboel. We horen gelach opstijgen van de backstagekant en wachten vol spanning op wat komen gaat.

Moord en hebzucht
Wat volgt is een hilarisch stuk over een ‘ruitenbroekenstel’ dat wordt geconfronteerd met een lijk, een grote som geld, een gedreven boswachter en hebzucht. Ondanks dat het verhaal bol staat van het ‘geweld’ is het door de uitvoering eigenlijk alleen maar heel erg grappig is. Doordat we de backstageversie al hebben gezien, proberen we te begrijpen ‘hoe ze het doen’. Het lijkt allemaal heel simpel, maar het stuk zit zeer ingenieus in elkaar! Veel te snel is het afgelopen. Hoe kan dat nu? Het lijkt wel of de eerste helft veel langer duurde en dat blijkt ook zo te zijn. Het backstagedeel begint iets eerder omdat je ook naar de voorbereiding voor het frontstagegedeelte kijkt.

Geweldige belevenis
Picnic van Vis à Vis is een geweldige belevenis! Het is zonder twijfel de meest orginele voorstelling die ik ooit heb gezien! Ondanks het zeer slechte weer hebben we elke minuut genoten en vonden we het gewoon jammer dat het was afgelopen. De interactie tussen acteurs en publiek geeft je de indruk echt bij de voorstelling betrokken te zijn en vooral de kinderen vinden dit geweldig! Na afloop is er volop gelegenheid om het decor van dichtbij te bekijken en de acteurs vragen te stellen en laten we wel wezen: die benaderbaarheid vinden mensen leuk! Een extra plus is er voor het enorme enthousiasme voor het complete team. Van kassamedewerker tot productieleider..ze hebben er zin an en dat stralen ze uit! Dat geeft de voorstelling net dat beetje extra!

Picnic van Vis à Vis is nog te zien tot en met 7 september op het Almeerderstrand. Kaarten kosten € 27,50 per stuk. Klik hier voor meer informatie of kaartverkoop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *