October 22, 2020

Sterke verhalen – Rob Kamphues (recensie)

Vijfentwintig jaar geleden begon hj er, nu is hij terug bij zijn oude liefde; het theater. Met een kleine, intieme voorstelling: Sterke Verhalen. Omdat oude liefde nooit roest. Afgelopen vrijdag mochten wij hem ontvangen in Theater de Luifel, waar hij het seizoen aftrapte.

Rob Kamphues wilde bij zichzelf beginnen. Sterk persoonlijke verhalen dus. Zijn laatste boek, Inhaalrace  vormt het uitgangspunt. Daarin schrijft de cabaretier en televisiepresentator (o.a. van De Reünie) over zijn huwelijk dat op de klippen liep door een affaire met een jonge vrouw, over zijn langdurige verblijf in een caravan met kinderen, maar zonder wc, water en stroom, over zijn droom Formule-1-coureur te worden en over opnieuw verliefd raken op iemand die veel te jong voor hem is.

 

Ooit hing hij aan de lippen van Baron von Münchhausen. De Pruisische officier die op een kanonskogel vloog en zichzelf aan zijn eigen haren uit het moeras trok. Zo probeerde hij ooit een wilde haai door een hoepel te jagen. Besloot hij in een caravan te gaan wonen om Formule-1-coureur te worden. Was hij de eerste Nederlander op de maan. Al was dat niets vergeleken bij die Hongaarse boer die zijn vrouw ruilde voor een geit omdat hij daar meer aan had. En wij hangen aan zijn lippen.

Sterke verhalen zou gaan om de ellende van een ander, maar om dat te kunnen vertellen, moet je bij jezelf beginnen. En dat bleek bij Rob al avondvullend te zijn. En allemaal waargebeurd natuurlijk. Uiteraard!

Is dat leuk? Ja, het is altijd leuk om te horen hoe iemand anders er een nog grotere puinhoop van heeft gemaakt dan jijzelf. En we gaan niet zeiken over negatieve publiciteit, stalkende ex-minaressen en vaderschapstesten. Dat maakt ons de pis niet lauw.

Sterke verhalen is ontroerend, humoristisch en bij vlagen beklemmend. Een programma voor iedereen die nu in een crisis zit, hem net achter de rug heeft, of bang is dat hij binnenkort uitbreekt, kortom iedereen dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *