October 22, 2020

Unieke en vrolijke kunst bij Pietra Piet (en Michael Smit)

Een paar jaar geleden zag ik op de Facebookpagina van een gemeenschappelijke vriendin haar naam voorbij komen: Pietra Piet. Van de naam alleen werd ik al blij. In een reflex drukte ik op ‘vriend toevoegen’ en Pietra accepteerde mijn verzoek. Het was het begin van een periode waarin ik haar bleef volgen, op Facebook en later ook op Instagram, want niet alleen haar naam is vrolijk….ook haar kunst tovert een lach op je gezicht.

Al meerdere keren was ik van plan een artikel over haar te schrijven, maar zoals dat gaat in het leven kwam er steeds iets tussen. Ik verhuisde, Pietra verhuisde, Pietra verhuisde nog een keer en ik stopte met mijn magazine. Maar ik bleef haar volgen en toen ze het afgelopen weekend haar atelier openstelde, toog ik naar Bussum en kon ik haar prachtige kunstwerken in het echt bewonderen. En ontmoette ik haar, en haar net zo creatieve echtgenoot, eindelijk in levende lijve.

Het leuke aan kunst is: je vindt het mooi of je vindt het niet mooi. Over smaak valt niet te twisten. Dat doe ik dan ook niet, want ik val als een blok voor wat Pietra maakt: de schilderijen van dames in badpak, adorable hondjes, serviesgoed met bloemen en vogels en portretten. Maar ook de beelden, grappige objecten die her en der door de ruimte staan en de kunstwerken van textiel….ik vind álles leuk! Ik liep door het atelier als zo’n muts die net haar huis heeft laten restylen door het VT-wonen team: “Dat is léuk! Oh, dat is mooi! Oh, die vind ik óók mooi!” Alleen Kees Tol ontbrak nog. Ik had wel mijn eigen Volendammer Amsterdammer mee die vooral gecharmeerd was van de beelden die Pietra’s echtgenoot Michael Smit maakt. Met name de volledig in Heineken bierdoppen bedekte bulldog bij de ingang viel in de smaak.

Ik denk dat het ‘geheim’ van Pietra’s succes is dat ze kunst maakt die aan de ene kant herkenbaar is en tegelijkertijd heel uniek. Daarbij vind ik haar kleurgebruik heel fijn: uitgesproken kleur die toch heel subtiel zijn. Ik hou ervan. Waar ik ook van houd is dat iedereen iets kan aanschaffen, ongeacht de diepte en inhoud van de portemonee. Voor 25 euro heb je al een printje op hout.

Kortom..wat in het vat zit verzuurt niet en van uitstel komt gelukkig niet altijd afstel. Het was een feestje om in het atelier rond te kijken en Pietra en Michael zijn in ‘het echie’ net zo leuk als op social media. En bij ons hangt een prachtig vogeltje aan de wand!

Meer informatie over Pietra Piet enhaar werk vind je op haar website.

One thought on “Unieke en vrolijke kunst bij Pietra Piet (en Michael Smit)

  1. Een relaas uit het hart geschreven en zoals ik het graag lees. De levensvreugde spat eraf in kleuren en charme van Pietra en Michael. Ik ben ook fan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *